*** ПРАЗНИЧНА "ЕКСКЛУЗИВНА АКТЬОРСКА ВЕЧЕР" НА 13.12 В ДКС *** ТОНИКА СВ С КОНЦЕРТ НА 19.12

*** ПРАЗНИЧНА "ЕКСКЛУЗИВНА АКТЬОРСКА ВЕЧЕР" НА 13.12 В ДКС *** ТОНИКА СВ С КОНЦЕРТ НА 19.12

"С гръб към залеза" - спектакъл за любовта, разделите и красотата

27 Ноември, 2022
19:00

"С гръб към залеза" е спектакълът, който ни предлага този сезон Яна Борисова. Двама мъже и две жени разговарят за любовта, за разминаванията, за разделите и за красотата. Една нежна и страшно смешна история за красивата страна на тъгата, за залезите, танцуването и готвенето като изкуство.

Морската премиера ще бъде на 27 ноември в зала 1 на Фестивален и конгресен център във Варна. Билетите са в продажба на касите на "Българан".

"С гръб към залеза" е метафора. Ако приемем, че изгревът е нещо позитивно и красивото бъдеще, залезът е нещо, което приключва. Ако застанеш с гръб към залеза, ти отказваш нещо красиво да приключи. В част от пиесата се разказва за една книга, която е бестселър. Непрекъснато четат или цитират книгата, която по някакъв начин свързва всички герои", каза драматургът Яна Борисова в студиото на "България сутрин".

Четирима са главните герои в спектакъла, а в ролите влизат Юлиан Вергов Александра Сърчаджиева, Ива Тодорова и Петър Антонов.

"Премиерата мина на 16 ноември и на следващия ден Вълдобрев се контузи на футбол. Това не му позволява да изиграе следващите представления. Много набързо на негово място в пиесата влезе Юлиан Вергов. В момента прави чудеса от храброст да научи текста и да влезе в образ. Четирима са героите, но петима са актьорите", каза още Борисова.

"Отдавна не бях участвала в представление с други актьори и за мен беше голямо предизвикателство да работя в екип. Текстът е страхотен и дава възможност за много богат образ. Аз играя авторката на този роман - една изключителна жена. Текстовете на Яна, докато ги четеш изглежда, че разбираш всичко, но се оказват доста трудни за произнасяне. В моята героиня има много мощ и ум", сподели Ива Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

"Хубавото е, че всички герои, които Яна Борисова създава, са главни герои, сами за себе си. За мен е изключителен късмет и удоволствие да попадна в нейния свят. Пожелавам на всеки актьор да се докосне до такъв текст. Вергов е изключителен актьор и невероятен партньор. Трябва да се преподава това, което той прави. За 8 дни трябваше да научи доста голямо количество текст, да създаде своя интерпретация и да се сработи с нас. Той го направи по зашеметяващ начин", посочи Петър Антонов.

партньори

Театър Българан

"Българан" - Арена на смеха е първият професионален частен театър на културната карта в гр. Варна и Североизточна България.

Първата презентация на проекта БЪЛГАРАН се състоя на 3 март 2004 г., в сградата на Военноморския клуб във Варна.

Любимите на публиката артисти се присъединиха към възрожденската идея да се създаде ново, на европейско ниво, културно средище. Събитие, което не се е случвало от десетилетия в България. Репертоарната политика на театъра е осъществяване на комедийни постановки с висока художествена стойност и категорична гражданска позиция, които с разтоварващата си енергия забавляват, развличат и правят зрителя съучастник в сценичното действие. Вярваме, че използвайки смеха, ние говорим разбираемо на всички езици и нашите послания, макар и казани на шега, стигат по-надалеч и остават по-дълго в съзнанието на публиката. Ние искаме, чрез новаторските и оригинални похвати, които използваме, да увеличим интереса им към театралното изкуство.