В ПРОДАЖБА СА БИЛЕТИТЕ ЗА ПЪРВИТЕ СЪБИТИЯ ОТ ТЕАТРАЛНО ЛЯТО - ВАРНА 2024

В ПРОДАЖБА СА БИЛЕТИТЕ ЗА ПЪРВИТЕ СЪБИТИЯ ОТ ТЕАТРАЛНО ЛЯТО - ВАРНА 2024

КАРМЕН - БАЛЕТЕН СПЕКТАКЪЛ

КАРМЕН - БАЛЕТЕН СПЕКТАКЪЛ

Държавна опера - Русе представя във Варна:
КАРМЕН 
Балет по музика на Жорж Бизе
Либрето – Наталия Осипова
Хореография и постановка – Наталия Осипова
Сценография – Себастиан Малаш
Мултимедия - Кейт Хестър и Касияна Ангелова
Художествено осветления - Боян Георгиев
Репетитор – Антон Иванов
Художествен ръководител – Весела Василева
Действащи лица и изпълнители:
Кармен – Ирена Барбукова
Дон Хозе – Джузепе Сорентино
Тореадор – Давиде Диодато
Съдба – Тиаго Виктор
Ансамбъл на Балета и хор на Държавна опера-Русе
Със специалното участие на
Петя Цонева, мецосопран в ролята на Кармен
Петър Костов, тенор в ролята на Дон Хозе
Александър Крунев, баритон в ролята на Тореадора



Новата балетна постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера да експериментира в танцовите техники на неокласицизма с елементи на авангардния танц. Това е творческо, хореографско и художествено решение, което силно кореспондира с композиционния стил на Бизе и с драматургията на неговата обичана от публиката опера. Страстна любов, изпепеляваща ревност, романтично поетично чувство, мистична красота и завладяващи емоции – всичко това в пълната власт на Съдбата – влива една пълнокръвна емоционална картина във фантазиите, въображението и чувствата на публиката през силата на музиката и провокациите, които неизменно присъстват в съвременния танцов език. Балетни постановки на „Кармен“ по това музикално произведение често излизат на световните балетни сцени. Балетната трупа на Русенската опера сътворява една от най-провокативните, една от най-красивите, една от най-завладяващите продукции, съизмерими със световните балетни спектакли от близкото минало и от настоящето.

партньори

Театър Българан

"Българан" - Арена на смеха е първият професионален частен театър на културната карта в гр. Варна и Североизточна България.

Първата презентация на проекта БЪЛГАРАН се състоя на 3 март 2004 г., в сградата на Военноморския клуб във Варна.

Любимите на публиката артисти се присъединиха към възрожденската идея да се създаде ново, на европейско ниво, културно средище. Събитие, което не се е случвало от десетилетия в България. Репертоарната политика на театъра е осъществяване на комедийни постановки с висока художествена стойност и категорична гражданска позиция, които с разтоварващата си енергия забавляват, развличат и правят зрителя съучастник в сценичното действие. Вярваме, че използвайки смеха, ние говорим разбираемо на всички езици и нашите послания, макар и казани на шега, стигат по-надалеч и остават по-дълго в съзнанието на публиката. Ние искаме, чрез новаторските и оригинални похвати, които използваме, да увеличим интереса им към театралното изкуство.