Не пропускайте промоциите за хитовете до края на октомври във Фестивален и конгресен център

Не пропускайте промоциите за хитовете до края на октомври във Фестивален и конгресен център

КОЗИЯТ РОГ

КОЗИЯТ РОГ

"КОЗИЯТ РОГ" от Николай Хайтов.
Музика: Мартин Костакиев. Режиьор: Кристиана Бояджиева. Сценография: Кирил Наумов
С участието на: Филип Аврамов в ролята на Караиван, Явор Костов - Яша, Марина Георгиева, Анастас Жайгаров, Силвия Чобанова, Янислава Линкова, Георги Грозев, Нина Суванджиева
Гастрол на ДТ Ловеч


„Козият рог“ е едно от най-важните произведения от българското кино и това е неговата първа сценична реализация. Разказът се връща към българската история в периода на турското робство, трудни времена, в които народът живее в страх, несигурност, недоимък и най-вече е жертва на своеволията на робовладетелите.

Сюжетът накратко:
В историята силно въздействат образите на суровия Караиван, който превръща дъщеря си Мария в инструмент на отмъщение поради погубената семейна чест от турците. Отгледана като момче в усамотение и тайна, Мария е способна да убива враговете, които са изнасили и сложили край на живота на невинната й майка. Козият рог е нейното оръжие, с което всява страх и ужас в сърцата на турците. В тази жестока история основният мотив, който води действието, е жаждата за отмъщение. Природата на Мария обаче е различна. Макар и в плановете на нейния баща Караиван за нея да е забранено да има своя собствен живот като жена, тя се опитва да сложи началото на една любов, която се оказва фатална. Козият рог убива нейния любим от ръката на баща й. След смъртта на майка й, след изпълненото отмъщение, с тази последна смърт се разкрива истинският образ на Караиван, който все още не може да преживее страховитата съдба на Караиваница.

Ролята на Караиван е поверена на известния театрален и филмов актьор Филип Аврамов, а на Караиваница и Мария - на Янислава Линкова.

Със средствата на театъра безсмъртната творба на Хайтов оживява за първи път на българска сцена, пренасяйки паметта за миналото на българския народ в една незабравима история за несправедливост и отмъщение, любов и загуба, чест и възмездие.

партньори

Театър Българан

"Българан" - Арена на смеха е първият професионален частен театър на културната карта в гр. Варна и Североизточна България.

Първата презентация на проекта БЪЛГАРАН се състоя на 3 март 2004 г., в сградата на Военноморския клуб във Варна, където днес изцяло със собствена звукова, светлинна и сценична техника е оборудвана залата на театъра. 

Любимите на публиката артисти се присъединиха към възрожденската идея да се създаде ново, на европейско ниво, културно средище. Събитие, което не се е случвало от десетилетия в България. Репертоарната политика на театъра е осъществяване на комедийни постановки с висока художествена стойност и категорична гражданска позиция, които с разтоварващата си енергия забавляват, развличат и правят зрителя съучастник в сценичното действие. Вярваме, че използвайки смеха, ние говорим разбираемо на всички езици и нашите послания, макар и казани на шега, стигат по-надалеч и остават по-дълго в съзнанието на публиката. Ние искаме, чрез новаторските и оригинални похвати, които използваме, да увеличим интереса им към театралното изкуство.