ТЕАТРАЛНО ЛЯТО - ВАРНА 2020 *** СЦЕНИ ЛЕТЕН ТЕАТЪР И МУНЛАЙТ НА КРАЙБРЕЖНА АЛЕЯ

ТЕАТРАЛНО ЛЯТО - ВАРНА 2020 *** СЦЕНИ ЛЕТЕН ТЕАТЪР И МУНЛАЙТ НА КРАЙБРЕЖНА АЛЕЯ

(НЕ) ЗАЛОВЕН НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

(НЕ) ЗАЛОВЕН НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

“(Не)заловен на местопрестъплението”
По Ги дьо Мопасан
режисьор : Катрин Бенаму
с участието на АЛЕН ПАЙЕН
Времетраене: 1.10 часа
Спектакълът се играе на френски език със субтитри на български език.
Представлението е включено в програмата на Театралния фестивал в Авиньон, Франция през 2020 г.


"Представете си, дами и господа…“
С тези думи започва представлението си АЛЕН ПАЙЕН. От този момент нататък пред очите на зрителите ще излязат плеяда от персонажи – от Нормандския селянин, който пиян до забрава решава да продаде жена си за един кубически метър до църковния служител, който претендира да му бъде платено за това, че една буржоазка е бременна по негова заслуга.  

Изключителният талант и професионализъм на АЛЕН ПАЙЕН му помагат да се превъплъти успешно в персонажите от 6-те избрани новели на Ги дьо Мопасан, един през друг все по-комични, описани с характерната за автора ирония, а понякога и жестокост. 

Ги дьо Мопасан е от най-влиятелните и подражавани автори в световната литература. Той е всепризнат за майстор на един от най-трудните белетристични видове - късия разказ. Роден преди 170 години, Мопасан е актуален и в наши дни. 
"Мопасан беше почитан от публиката, защото пишеше просто и ясно, откровено, с мярка за мощ. Беше обичан, защото излъчваше весело добродушие, мъдър хумор, който прозираше дори през сълзите".    Емил Зола

АЛЕН ПАЙЕН / АLAN PAYEN/ е френски актьор, завършил  престижната Парижка театрална академия (Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique de Paris) през 1984 г. с преподаватели видни имена на театралното изкуство като Jean-Pierre Miquel, Viviane Théophilidès, Daniel Mesguish и Francis Girod. В богатата му актьорска кариера работи с: Daniel Mesguish, Stéphanie Loïc, Claude Yersin, Stuart Seide, Jean-Louis Martin Barbaz, Michel Cerda, Robert Cantarella, Roland Dubillard, Roger Planchon, Michel Dubois, Tilly, Pascale Siméon, Gilles bouillon, Hervé Van Der Meulen, André Loncin, Philippe Lagrue, Jacques Osinski и Paul Desveaux. От 2013 година той е част от трупата на Парижкия театър Théâtre de la Huchette. Успоредно с театъра  АЛЕН ПАЙЕН участва и във филмови продукции. 

партньори

"Ви Ен Тийм" ООД /Театър "Българан"/

"Ви Ен Тийм" ООД /Театър "Българан"/ е първият професионален частен театър на културната карта в гр. Варна и Североизточна България.

Първата презентация на проекта БЪЛГАРАН се състоя на 3 март 2004 г., в сградата на Военноморския клуб във Варна, където днес изцяло със собствена звукова, светлинна и сценична техника е оборудвана залата на театъра. 

Любимите на публиката артисти се присъединиха към възрожденската идея да се създаде ново, на европейско ниво, културно средище. Събитие, което не се е случвало от десетилетия в България. Репертоарната политика на театъра е осъществяване на комедийни постановки с висока художествена стойност и категорична гражданска позиция, които с разтоварващата си енергия забавляват, развличат и правят зрителя съучастник в сценичното действие. Вярваме, че използвайки смеха, ние говорим разбираемо на всички езици и нашите послания, макар и казани на шега, стигат по-надалеч и остават по-дълго в съзнанието на публиката. Ние искаме, чрез новаторските и оригинални похвати, които използваме, да увеличим интереса им към театралното изкуство.