*** НА БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР "БЪЛГАРАН" СА В ПРОДАЖБА БИЛЕТИТЕ ЗА ТЕАТРАЛНО ЛЯТО - ВАРНА 2023 ***

*** НА БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР "БЪЛГАРАН" СА В ПРОДАЖБА БИЛЕТИТЕ ЗА ТЕАТРАЛНО ЛЯТО - ВАРНА 2023 ***

СВЕКЪРВА

СВЕКЪРВА

"СВЕКЪРВА" - от Антон Страшимиров
Сценичен вариант: Таня Карбова
Сценография и костюми: Виолета Радкова
Музикално оформление: Михаил Шишков – баща
С участието на: Анелия Шишкова, Атанас Петков, Елена Хрант, Иван Иванов, Марияна Бранкованова, Мариела Топалова, Петьо Горанов, Росица Кехайова, Цветана Благоева, Цветан Николов


Каква е ролята на жената-майка, която в онова смутно време остава сама и понася тежестта да бъде отговорна за дома, поминъка, възпитанието и образованието на децата? Кои са обстоятелствата, довели до това жената да поеме и отговорностите на мъжа? До какво водят различията между поколенията, липсата на диалогичност между авторитетната българска майка и младите, които вече имат свое семейство?
Отговорите на тези въпроси са  акцент в режисьорското решение на спектакъла, представени на публиката през комедийния ракурс, с привкус на сатира.
Текстът на Страшимиров, написан преди повече от сто години, има своето актуално звучене и днес. 
Чрез хумор, пиесата ни дава възможност да осъзнаем обществените отношения, собствените си национални особености, ограничения, слабости, меркантилност,  за да достигнем до своите избори и компромиси, направени от любов.

партньори

Театър Българан

"Българан" - Арена на смеха е първият професионален частен театър на културната карта в гр. Варна и Североизточна България.

Първата презентация на проекта БЪЛГАРАН се състоя на 3 март 2004 г., в сградата на Военноморския клуб във Варна.

Любимите на публиката артисти се присъединиха към възрожденската идея да се създаде ново, на европейско ниво, културно средище. Събитие, което не се е случвало от десетилетия в България. Репертоарната политика на театъра е осъществяване на комедийни постановки с висока художествена стойност и категорична гражданска позиция, които с разтоварващата си енергия забавляват, развличат и правят зрителя съучастник в сценичното действие. Вярваме, че използвайки смеха, ние говорим разбираемо на всички езици и нашите послания, макар и казани на шега, стигат по-надалеч и остават по-дълго в съзнанието на публиката. Ние искаме, чрез новаторските и оригинални похвати, които използваме, да увеличим интереса им към театралното изкуство.